woensdag 21 mei 2014

Kikker is ongeduldig

Kikker is ongeduldig                                                          
Auteur: Max Velthuijs
Uitgeverij: Leopold/ Amsterdam
Illustrator: Max Velthuijs
 

Korte omschrijving van de inhoud:   

In dit verhaal gaat het over Kikker dat samen met Rat gaat gaan vissen. Dit lukt niet zo goed bij Kikker want Kikker heeft geen geduld genoeg om op de vissen te wachten. Hij loopt steeds rond in het water en jaagt zo alle visjes weg. Gelukkig kan Kikker na het vastzitten in zijn visdraad toch nog iets vissen, een schoen. Het was dan maar een schoen maar in de schoen zat een visje, zo hebben Kikker en Rat toch nog een visje gevangen.                                                                                                                        


Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek bestaat uit een stevige kaft en dikke bladen. Het zijn vierkante boekjes die niet zo heel groot zijn. Max Velthuijs kiest voor een eigen, originele stijl. De prenten staat steeds vanboven aan de bladzijde en zijn steeds omkaderd. De tekst staat onder de tekeningen. De prenten zijn niet erg gedetailleerd maar vooral duidelijk. De kleuren in het boek sluiten zeker aan bij de sfeer van het boek en bij de leefwereld van de kinderen. Het boek wekt een klein beetje nieuwsgierigheid op omdat je wilt te weten komen of Kikker wel degelijk een vis zal vangen maar dit is vooral in het boek en niet bij het zien van de kaft.

2. INHOUD
In de boeken van Kikker komen steeds dezelfde vriendjes in voor maar steeds blijft Kikker het hoofdpersonage. Dit is gemakkelijk voor de kinderen want er wordt steeds gewerkt met herkenbare figuren. Het verhaal toont aan de kinderen hoe dat te werk gaat als men gaat vissen. Ze tonen als het ware een nieuwe situatie aan de kinderen. De auteur werkt hier in dit verhaal met gevoelens dat bij kinderen ook herkenbaar kunnen zijn, het ongeduldig zijn. Dit verwerkt hij is zijn verhaal. Het boek roept weinig spanning op maar er zit wel een duidelijk moraal in het verhaal. Hij wilt aantonen dat wachten soms een mooier resultaat kan hebben dan het al op te geven. Je moet dus even op je tanden bijten en dan word je daarvoor beloond. Er wordt ook een cliché doorbroken want niemand vist een laars op. Dit is ook een voorbeeld van humor op kinderniveau. Deze humor komt vaak voor in dit boek en dit bij het stukje waar Kikker vast zit in zijn eigen visdraad. Er is in het verhaal zeker een mooie, boeiende opbouw.

3. TAAL
De woordkeuze in dit boek is zeker aangepast aan de leeftijd van de doelgroep. Er worden af en toe eens woordenschat gebruikt over vissen maar deze komen duidelijk door de illustraties. Er is niet meteen een evenwicht tussen verrijkende taal en begrijpelijke taal. De begrijpelijke taal komt meer er meer in voor. In het boek vind je bijna geen rijm of herhaling. Er komen dialogen in voor en dit tussen Kikker en Rat, en Kikker en Eend. Bij de prenten staat er nooit veel tekst. Er staan maximum drie zinnetjes onder de afbeeldingen.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Dit boek kan gebruikt worden wanneer je in de klas rond het BC vissen werkt. Dit kun je dan met de kinderen gaan naspelen door zelf een kommetje visjes te zetten en dat ze met magneetjes de visjes mogen vissen. Zo leren de kinderen zich te verplaatsen in het verhaal en te zien dat geduld de moeite waard is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten