donderdag 22 mei 2014

Beer is zo moe!

Titel: Beer is zo moe!                       Auteur: Susanna Leonard Hill
Uitgeverij:Veltman Uitgevers             Illustrator: Nicole Rutten
Jaar: 2010

Korte omschrijving van de inhoud: 
Op een mooie lenteochtend wordt Mama Beer wakker. Ze maakt Kleine Beer wakker, want het is lente! Maar Kleine Beer heeft geen zin om op te staan, hij is nog moe. Mama Beer en Kleine Beer gaan op stap en maken heel wat leuke avonturen mee. Maar zou Kleine Beer na zo'n leuke dag nog moe zijn?

Kwalitatieve beoordeling: 
1. VORM 
Het boek is een erg stevig boek. De kaft wekt de nieuwsgierigheid van de kleuters op doordat er een beer op staat die uitgeput op de grond ligt met twee verbaasde konijnen en een kikker om hem heen. Deze prent sluit dus al volledig aan bij de titel van het verhaal. 
De titel van het boek is ook glanzend, wat de kaft ook dat tikkeltje meer geeft. Ook vullen de prenten in het boek de tekst volledig aan. De prenten ondersteunen dus het verhaal. De illustrator toont hiermee ook z'n eigen tekenstijl: hier en daar zijn er duidelijke contouren te zien op de prenten, maar niet overal. Als je de prenten van dichter bekijkt, zie je dat de illustrator de prenten duidelijk geverfd heeft. De prenten hebben bijgevolg ook geen omkadering maar toch lopen de tekst en de prenten niet in elkaar.

2. INHOUD 
De inhoud van het boek is redelijk eenvoudig. Er zijn twee hoofdpersonages: Mama Beer en Kleine Beer. Het verhaal zelf is tamelijk eenvoudig maar boeiend om lezen. Je vraagt je telkens weer af wat er nu weer zal gebeuren met Kleine Beer en waar ze nu naartoe gaan. Op deze manier zal het reacties oproepen bij de kleuters, je wekt hun nieuwsgierigheid op. Daarnaast zijn de gebeurtenissen herkenbaar voor de kleuters: er zijn hoogstwaarschijnlijk wel kleuters die eens door een bij gestoken zijn, die 's morgens niet uit hun bed willen komen, die per ongeluk in het water vallen, die getroost worden door hun mama enzoverder. Het boek zet de fantasie van de kleuters aan, het laat hen inleven in het verhaal. Persoonlijk vind ik dat dit verhaal, door de manier waarop het geschreven is, een uitstekende lengte heeft om aan een (tweede of) derde kleuterklas te vertellen, zonder dat het de kleuters zal gaan vervelen.

3. TAAL 
De taal die in het verhaal gebruikt wordt is aangepast aan de doelgroep. Er zijn tamelijk wat nieuwe woorden in de tekst die afgeleid kunnen worden uit de context. Daarnaast zijn de zinnen niet zo heel lang en is 
er tamelijk wat tekst per prent. Daarnaast is er geen sprake van herhaling doorheen het verhaal. Maar die herhaling is niet nodig aangezien het volledige verhaal een dialoog is tussen Mama Beer en Kleine Beer. Het taalgebruik is ook alledaags waardoor het een begrijpbaar verhaal is voor de kleuters. 

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN: 
Dit boek kan gebruikt worden rond het BC Lente, het BC Winterslaap, het BC Beren...
Je kan het boek perfect gebruiken als impressie-moment binnen het BC Beren. Je kan de kleuters hierna een beeldactiviteit geven waarin ze een beer mogen tekenen (met potlood, stift of verf). Daarnaast kan je hen de prenten in de juiste volgorde laten leggen of kan je met de prenten uit het boek een memorie, dominospel of lottospel maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten