maandag 26 mei 2014

Bij ons in het circus

Titel: Bij ons in het circus
Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar: 2013

korte omschrijving van de inhoud:

In dit boekje stelt de circusdirecteur alle circusartiesten voor, hun speciale naam en wat ze doen. Ook opvallend is dat het iedere keer lijkt op een aankondig met veel rijm. Hij presenteert 11 dieren die meestal een mensen-rol spelen. Het rijmschema verandert per versje. Op de laatste pagina zie je nog eens een portret van ieder dier.

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
De kaft is stevig en vierkant, ook de bladeren bestaan uit dikker papier. De kaft wekt zeker nieuwsgierigheid op, er staat een circustent op met lichten en een panda, dit is de directeur. De prenten sluiten aan bij de tekst, de prenten ondersteunen ook. Er zijn geen speciale effecten aanwezig. De prenten zijn verrassend, wekken fantasie en inlevingsvermogen op. De illustrator toont zeker een eigen stijl. Annette maakt gebruikt van verf, ze schildert, maar je ziet ook stempeltechnieken. De contouren zijn duidelijk doordat de figuur op een witte achtergrond wordt geschilderd. De kleuren sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Alle prenten zijn gemaakt op ooghoogte. Ondanks dat er ieder keer maar één figuur per pagina wordt afgebeeld, is deze wel mooi gedetailleerd. De details zijn misschien wel wat klein, maar je kan even met het boek rondlopen zodat iedereen het kan zien. De paginarand zorgt voor de omkadering van de prent.

2. INHOUD
Er zijn inderdaad meerdere hoofdpersonages, welgeteld 11. Hun karakters worden uitgewerkt door de speciale tekst en hun rol dat ze spelen in het circus. De figuren zijn zeker herkenbaar, het zijn dieren. Het verhaal toont een nieuwe situatie, een circusdirecteur die alle figuren voorstelt. Het verhaal speelt zich ook af in een omgeving dat misschien onbekend is voor de kinderen, het circus. Ik denk dat de kinderen zich moeilijk kunnen identificeren met de figuren omdat circus niet echt een voor de hand liggende hobby is. Er zijn niet echt gevoelens aanwezig in dit boek, dus kunnen de kinderen deze niet ervaren. Dit boek zal waarschijnlijk wel reacties en creativiteit uitlokken bij de kinderen. Ze zijn misschien al eens naar een circusvoorstelling gaan kijken en willen misschien wel circusartiest worden. Er is geen spanning en diepgang in dit verhaal, er is wel zeer veel humor aanwezig. Er is geen opbouw in dit verhaal, de directeur kondigde gewoon alle rollen aan. Het verhaal is niet te lang, maar wel complex. Eigenlijk is het gewoon een opsomming van alle circusartiesten met veel beeldende termen en rijm.

3.TAAL
Ik vind dat de woordkeuze niet echt is aangepast aan de doelgroep. Er komen veel moeilijk woorden voor in dit verhaal. Het evenwicht tussen begrijpende en verrijkende taal leunt meer naar de verrijkende taal. Dit is een boek dat eerder blijkbaar is naar het einde van de 3de kleuterklas. Sommige woorden kan je wel begrijpen door de context en soms door de prenten.
De auteur werkt constant met beeldende termen en rijm. bijv. 'Al wie hem ziet, vergeet zijn verdriet en schiet zomaar op slag spontaan in de lach.' 
Je kan van herhaling spreken als je het voortdurend opnieuw aankondigen van de circusartiesten aanziet als een herhaling. Er zijn helemaal geen dialogen, het verhaal wordt verteld door de circusdirecteur. In dit boek is er voornamelijk poëtisch taalgebruik.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN
Dit boek kan je gebruiken binnen het thema: Circus, acrobaten, artiesten, ...  Je kan de kinderen de verschillende artiesten laten nadoen terwijl jij voorleest. Je kan samen met de kinderen attributen en kostuums maken zodat ze nog meer opgaan in hun rol. Dit boek kan ook als basis dienen voor een bewegingsactiviteit waarbij de kinderen kunstjes uitvoeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten