zaterdag 31 mei 2014

Boekverslagen Channa Maroy: Souwtje



SJABLOON BOEKVERSLAG

Titel: Souwtje              Auteur: Monica Maas
Uitgeverij: De Vier Windstreken        Illustrator: Monica Maas
Jaar: 2012

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                                                        

Het verhaal gaat over Souwtje die op een eiland woont in haar schuine huisje. De zeehond brengt elke dag post nar Souwtje. Op een dag is er veel storm en wind. Souwtje neemt al haar dieren mee naar binnen. Maar plots hoort Souwtje de zeehond hij wil ook naar binnen. Hij blijft enkele dagen logeren bij Souwtje, hij eet er pannenkoeken, gaat in bad,… Tot hij op een dag terug naar buiten wilt, Souwtje brengt hem ver de zee in met haar rubberboot.
Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek is heel stevig. De kaft wekt nieuwsgierigheid op, het huisje van Souwtje staat er op. Het is een schuin huis op een klein eilandje, ik denk dat de kinderen hier nieuwsgierig naar zouden zijn. De prenten zijn sfeervol, maar ook zeer gedetailleerd. De kleuters zouden tijd nodig hebben om alles in hen op te nemen. De prenten zijn wel heel mooi en ze ondersteunen ook het verhaal. Ze stimuleren de fantasie en het inlevingsvermogen de kleuters kunnen zich het huis en de zee perfect inbeelden door naar de prenten te kijken.  Er zijn heel wat kleuren aanwezig bij iedere prent, deze passen zeker bij het verhaal. De illustraties zijn groot, maar doordat er zoveel details aanwezig zijn, zijn sommige dingen ook heel klein. De tekst loopt ook door de illustraties.



2. INHOUD
Er is maar een hoofdpersonage: Souwtje. We komen van alles te weten over haar, ze schildert graag, ze houdt van haar huisdieren en ze zorgt er ook goed voor. Het verhaal toont geen nieuwe situatie. Maar het is ook niet alledaags, een meisje die op een heel klein eilandje woont waar haar huisje op staat. Er komen herkenbare gevoelens voor in het boek: bang zijn voor het onweer. Dit zet uiten van reacties wel aan. Hier kan je een kort gesprekje over houden. Het verhaal is niet echt boeiend, er is dus ook geen rijke, originele fantasie aanwezig. Ik vind het verhaal ook iets te lang, ik denk dat je het kan gebruiken als tussendoortje en het in twee of drie momenten te vertellen en niet in één moment.



3. TAAL
De woordkeuze is gepast voor de doelgroep. Er is wel verrijkende taal aanwezig in het boek maar deze worden niet ondersteund door de prenten. Er komt geen ook geen rijm in voor. Er is wel afwisseling van de zinsbouw. In het boek is ook heel wat dialoog aanwezig.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Zoals ik al eerder zei, kan je het boek gebruiken als tussendoortje en het in twee of drie keer vertellen want het is een redelijk lang boek. Het zou passen in het BC: zee.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten