zaterdag 31 mei 2014

De schoenen van Jakob


Titel: De schoenen van Jakob           Auteur: Agnes de Lestrade

Uitgeverij: Lannoo                              Illustrator: Tom Schamp

Jaar: 2010



Korte omschrijving van de inhoud:                          

Jakob is een zeer gekende schoenmaker waarvoor mensen van ver komen om een schoen te kopen. Hij maakte schoenen die ervoor zorgden dat zijn klanten geen misstappen konden begaan. Tot op een avond Sarah binnen stapte en schoenen vroeg om de eerste stappen mee te zetten. Dit was de eerste keer dat Jakob niet wist welke schoenen hij moest maken. Na lang zoeken gaf hij het op en zette hij voor de eerste keer op zijn blote voeten de eerste stappen samen met Sarah.

Kwalitatieve beoordeling:

1. VORM
Het boek heeft een stevige kaft waarop een sierlijk geschreven titel staat. De titel nodigt uit om het prentenboek te lezen. De illustraties zijn zeer sfeervol doordat het kleurrijk is en doordat de prenten zeer groot zijn. De prenten lopen meestal door over twee bladzijden. Ook zijn er veel details te zien. Er is bijvoorbeeld een klein bloemetje getekend in een schoen, vogeltjes op het dak … doordat er zoveel details staan is het zeer leuk om te kijken naar de prenten. Soms zijn de weergaves onrealistisch. Er is bijvoorbeeld een kat geschilderd die even groot is als het raam, een huis gemaakt van een schoen … Dit maakt de prenten ook zeer sfeervol. Het perspectief van de prenten is meestal getekend op ooghoogte maar soms is het ook laag getekend. Rond de illustraties is geen omkadering getekend. De techniek die hierbij gebruikt is is de schildertechniek.

2. INHOUD
De thema’s van dit boek zijn schoenen maken, verliefd zijn en fantasieschoenen. Alle handelingen die in het boek verteld worden, zijn aanschouwelijk weergegeven. Het boek gaat voornamelijk over het hoofdpersonage, Jakob de schoenenmaker. Hij wordt verliefd op Sarah die Jakob voor de eerste keer de eerste stap op zijn blote voeten laat zetten. Het ganse verhaal speelt zich af in de winter, in de schoenenwinkel van Jakob. De identificatiemogelijkheden zijn vooral bedoeld voor de oudste kleuters.  De structuur is duidelijk en niet complex waarbij tevens een happy end aanwezig is.

3. TAAL
De woordkeuze is eerder voor de 3de kleuterklas aangezien er moeilijke woorden instaan zoals: ‘van heinde en ver, dertien in een dozijn, fantasten …’ Er is niet enkel verrijkende taal aanwezig maar de tekst is ook voorzien van begrijpelijke taal. Het verhaal is niet voorzien van een rijm, herhaling of klanknabootsing maar wel van afwisseling in zinsbouw en verleden tijd.


4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Bij dit boek zou er een week gewerkt kunnen worden rond schoenen. Ik zou ze oude schoenen laten meebrengen en ze deze zelf laten versieren met verf en allerlei andere prulletjes. Erna kunnen ze eens allemaal samen rondstappen met hun zelfgemaakte schoen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten