zondag 25 mei 2014

De kleine kerstboom

Titel: De kleine kerstboom
Uitgeverij: Clavis
Jaar: 2012
Auteur: Ruth Wielockx
Illustrator: Ruth Wielockx
 



Korte omschrijving van de inhoud:

 
“De kleine kerstboom” gaat over een kleine kerstboom die ervan droomt om een echte kerstboom te zijn. Het thema is dromen hebben en aanvaard worden. De kleine kerstboom wilde aanvaard worden als kerstboom en hij volgde zijn droom.



Kwalitatieve beoordeling:
1. VORM:

Als ik naar de vorm van het boek kijk, valt het mij meteen op dat het boek een slappe kaft heeft. Het is korter dan een A4 blad en op de kaft vallen meteen de details op. De kaft zelf wekt nieuwsgierigheid op. Allemaal kijken ze naar de kleine kerstboom maar waarom? De prenten zelf zijn informatief door de vele details maar ze ondersteunen ook het verhaal. De prenten passen bij de sfeer van het boek omdat het op een realistisch romantische stijl getekend is.  Je ziet ook alles vanop ooghoogte. De kleuren passen bij de sfeer van het boek. Er worden vooral secondaire kleuren gebruikt maar ook primaire. De contouren zie je bijna niet, ze zijn licht en dun. Vermoedelijk zijn de tekeningen getamponneerd en met het penseel gemaakt. Ik denk met plakkaat- of acryl verf.

2. INHOUD:

Naast de vorm hebben we de inhoud van het verhaal. De kleine kerstboom voelt zich een beetje uitgesloten door zijn grootte. Dit is herkenbaar bij sommige kleuters maar niet allemaal. In dit verhaal zijn er niet veel realistische gebeurtenissen, dus is dit eerder voor de oudere kleuters. Op het einde komt het allemaal goed en is alles in orde, het is ook daarmee dat het zoethout- of vluchtheuvelfantasie is. Er zijn niet veel tot geen tijdsprongen in het verhaal. Ze spreken over ‘dit jaar’ maar meer eigenlijk niet. In het verhaal is er maar 1 hoofdpersonage maar wel veel nevenpersonages. Deze zijn niet erg herkenbaar, dus eerder voor de oudste kleuters. De personages zelf zijn goed uitgewerkt en het hoofdpersonage maakt een ontwikkeling door (round character).

Het verhaal speelt zich af buiten, in de stad en even zelfs in de lucht. Dit zijn soms herkenbare situaties voor bepaalde kleuters. De thematiek ‘anders zijn dan anderen’ kunnen de kleuters zelf ook meemaken maar het is niet echt vanzelfsprekend. In het verhaal zit toch enige spanning want je wil weten of de kleine kerstboom een echte kerstboom wordt en wie die oude man is. De oude man is toch een verrassingseffect. Hij is de Kerstman en dat personage kwam onverwacht. Het verhaal zelf is niet complex door de herhaling die in het verhaal zit. Er is een gesloten en happy end.  Het is gemiddeld lang en heeft een ABDES-structuur. Het begint wanneer de ze nog in het veld staan. Dat is de aanvang. De breuk is wanneer hij wel of niet mee zou mogen om verkocht te worden. Het dynamisch moment begint wanneer de klanten komen. Dan koopt de man hem en dat is het evenwicht. In het slot wordt hij een Kerstman-kerstboom.

3. TAAL:

Het taalgebruik is geschikt voor kleuters uit het 2de of 3de kleuter. De nieuwe woorden kunnen ze gemakkelijk afleiden uit de context en uit de prenten. Er is geen rijm maar wel herhaling waardoor het makkelijker wordt. Het staat ook geschreven in de tegenwoordige tijd en er zijn veel dialogen waar er gewoon taalgebruik is.

Door de vele details en de minder herkenbare figuren en situaties zou ik zeggen dat dit een boekje is voor de oudste kleuters. Maar ook door de woordkeuze en structuur past het bij de oudste kleuters. Ik zou dit boek aanraden voor kleuters uit het 2de kleuter.

4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:

Ik zou met de kinderen kerstbomen maken met plasticine. Ieder kind heeft een andere grote van kerstboom. We zetten deze op het thematafeltje als we naar het boekje luisteren. Ik zou dit boekje gebruiken tijdens het BC anders zijn/ klein zijn, het BC zich minderwaardig voelen, het BC vriendschap of het BC Kerstmis. Ook het aanleren van de termen groter dan, grootst, dunner, dikker dan,... is hier perfect bij het boekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten