Uitgeverij: Pimento Illustrator: Oliver Jeffers & Robbii Albright
Jaar: 2010
Korte omschrijving van de inhoud:
Er was eens een doodgewoon klein meisje. Haar hoofd zat vol vragen over alle wonderen van de wereld. Die vragen stelde ze aan een man, waarschijnlijk haar opa, die in een stoel zat. Ze deden samen allerlei leuke dingen en ze ontdekte allerlei nieuwe dingen. Op een dag maakte ze een tekening en toen ze haar tekening aan die man wou tonen, was de stoel leeg. En dus stopt ze haar hart in een fles. Maar wat nu?...
Kwalitatieve beoordeling:
1. VORM
Het boek is boek met een harde kaft die, net als de titel van het boek, zeker en vast de nieuwsgierigheid van de kleuters weet op te wekken. Op de kaft staat het hoofdpersonage voor een héél grote fles met haar hart in. Er zit één speciaal effect op de tekening van de kaft: de fles heeft een glanzende laag net alsof het een echte fles is. De prenten uit het boek sluiten volledig aan bij het verhaal. Aan de hand van de prenten komt het verhaal echt tot leven. Het zijn sfeerscheppende en verrassende prenten. Je kan hierbij ook duidelijk zien dat de auteur/illustrator een eigen tekenstijl heeft: de personages en enkele objecten hebben een duidelijke contour terwijl andere elementen geen contour hebben. De prenten en tekst lopen soms door elkaar en soms staan ze volledig van elkaar gescheiden. Ook hebben de prenten soms een contour en soms zijn ze over de volledige pagina getekend. Ten slotte heeft de illustrator duidelijk rekening gehouden met de kleuren. Je kan zien dat de kleuren volledig overeenstemmen met de sfeer die er bij die prent, dat stukje tekst hoort.
2. INHOUD
De inhoud van het boek is wat meer aan de moeilijke kant. Er is slechts één hoofdpersonage, een meisje zonder naam. Andere personages die voorkomen in het verhaal is de opa (volgens mij) en een klein meisje dat ongeveer de leeftijd heeft van het hoofdpersonage bij aanvang van het verhaal. Het boek vergt een brede kijkhoek omdat de kleuters het denkbeeldige letterlijk voorgeschoteld krijgen. Je kan uiteraard je hart niet zomaar uit je lichaam halen en in een fles stoppen. Het verhaal heeft op deze manier een grote diepgang waarbij de fantasie van de kleuters in beeld wordt gebracht. Het laat hen op deze manier ook toe om verder te fantaseren en te geloven in hun fantasieën. Het verruimt de leefwereld van de kleuters ook: het laat hen weer hopen, het laat hen weer geloven dat er na regen zonneschijn komt. Dit brengt ons ook tot de opbouw van het verhaal dat heel boeiend en geleidelijk opbouwend is.
3. TAAL
De taal die in het verhaal gebruikt wordt is aangepast aan de doelgroep. Het is eenvoudige, alledaagse taal zonder al te veel nieuwe woorden, zinnen die niet te lang zijn en niet veel tekst per prent. Dit verhaal hoeft ook geen rijke woordenschat aangezien het een tamelijk droevige toon heeft tot ruim over de helft van het boek. Daarna merk je dat de tekst wat langer wordt en dat de sfeer verandert. Bovendien kunnen de nieuwe woorden afgeleid worden uit de prenten en uit de context. Er is echter geen sprake van herhaling. Er komen ook geen dialogen voor in de tekst. De tekst werd namelijk volledig geschreven vanuit verteller-perspectief.
4. VERWERKINGSMOGELIJKHEDEN:
Dit boek kan gebruikt worden indien er gewerkt wordt rond het overlijden van mensen die dicht bij kleuters staan. Op deze manier kan je makkelijker rond de bijhorende gevoelens praten en werken. Je kan vanuit dit boek ook naar beeldende activiteiten vertrekken waarbij de kleuters hun gevoelens verwerken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten