donderdag 17 april 2014

De koe die een ei legde

Titel: De koe die een ei legde
Auteur: Andy Cutbill
Illustrator: Russell Ayto
UitgeverijLemniscaat                                  
Jaar2007                                            
Leeftijd: Derde kleuter

Korte omschrijving van de inhoud:                                                                                                  
Nellie de koe was verdrietig, elke koe op de boerderij kon iets bijzonder, maar Nellie niet. De kippen wilden haar graag helpen. Nellie werd wakker en zag daar een ei liggen! Iedereen kwam kijken, maar de andere koeien werden jaloers. Maar was het ei echt van Nellie en hoe voelde Nellie zich?

Kwalitatieve beoordeling:

Het boek heeft een stevige kaft, de pagina’s zijn eerder gewoon. Het ei op de kaft bevat bestaat uit een stukje plastic waardoor het anders aanvoelt, zachter. De kaft is aantrekkelijk door de opvallende kleur en de titel die blinkt. Het boek heeft een vierkante vorm en is groter dan een standaard boek. De prenten sluiten goed aan bij de tekst, ze vertellen soms zelf meer dan de tekst. De grote tekeningen springen eruit maar op de achtergrond worden veel belangrijke details aangebracht. Alle prenten zijn op ooghoogte getekend en zijn aangepast aan de leeftijd.

Nellie de koe staat centraal in het boek. Andere personages komen ook aan bod en zijn ook telkens geïllustreerd. Het boek gaat vooral over gevoelens en waardering. De koe voelt zich niet gewaardeerd doordat ze geen talent heeft. Wanneer ze een ei gelegd heeft voelt ze zich al veel beter doordat ze als speciaal wordt beschouwd. Een koe die een ei legt is niet realistisch maar het helpt de kleuters beter te begrijpen dat iedereen bijzonder is. De kleuters zijn vrij om hun fantasie te laten werken. Op het einde gebeurt er ook nog iets verassend waardoor het extra fantasie opwekt.

Het is een vrij eenvoudig taalgebruik. Er mocht wat meer uitdaging zitten in het taalgebruik. Het verhaal bestaat vooral uit begrijpelijke taal. Er zit geen rijm of herhaling in het verhaal. Er zit wel afwisseling in de zinsbouw waardoor het mogelijk is om het verhaal expressief te lezen. Er zijn ook af en toe korte dialogen in het verhaal. De taal in het boek is alledaags en niet moeilijk.

Het boek kan verwerkt worden in het thema gevoelens en/ of talenten. Je kan de kleuters vragen wat hun talenten zijn en hoe ze zich daar bij voelen. De kleuters kunnen elkaar ook complimenten geven over een bepaald talenten, wie vindt dat talent leuk, wie wil ook dat talent? Je kunt iedereen de kans geven om hun talent te tonen. Het boek kan ook tijdens een godsdienstmoment gebruikt worden om te spreken over gevoelens.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten